Kaleien van gevels




Wat is kaleien?

Al in vroege beschavingen werd gebruik gemaakt van de kalktechnieken wegens hun eenvoud en specifieke karakteristieken. 

Tegenwoordig en met name vooral de laatste decennia is de kaleitechniek uitgegroeid tot een zeer adequate behandelings- en afwerkingstechniek met heel wat practische en esthetische voordelen. 

Zo oogt een gekaleide gevel zeer harmonisch, de scherpe randen van bouwstenen worden afgerond en de steenstructuur blijft zichtbaar. 

Waar vroeger de techniek hoofdzakelijk werd toegepast op historische gebouwen en monumenten, zien we nu meer en meer kalei-toepassingen in de hedendaagse architectuur.

De Kalei waarmee wij werken, is weersbestendig en laat de structuur van het metselwerk zichtbaar. 

Bij vochtig weer vertoont de kalei de befaamde ‘vlekvorming’. Het uitzicht wordt mede bepaald door de borsteltechniek. De zuigkracht van de ondergrond bepaalt de kleurnuance in de kalei laag. 

De uiteindelijke dikte  wordt bepaald door diverse factoren:

  • het aantal lagen: het is aanbevolen om steeds 2 lagen aan te brengen
  • de hoeveelheid aanmaakwater : borstelen met een dikker mengsel zal resulteren in een dikkere laag kalei
  • zuigkracht van de ondergrond : op sterk zuigende ondergronden gaat het uitborstelen van de kalei moeilijker, dit resulteert in een dikkere laag kalei. 

De 1° laag wordt gebruikt om alle voegen in te kleuren, de 2° laag wordt verdund aangebracht om snel en zonder blokvorming het geveloppervlak af te werken. 

De Kalei bestaat uit o.a. minerale grondstoffen (max. korrelgrootte 0,75 mm)  en cementvrije bindmiddelen zoals kalk en hydraulische kalk, die het ademend en vochtregulerend karakter van de gevel onveranderd laten. 

De belangrijkste eigenschappen :          
  • Milieuvriendelijk.
  • Hoog renoverend en decoratief karakter.
  • Matte, minerale kalk-look.
  • Goede duurzaamheid.
          

Ga terug naar de pagina Schilderwerk buitenhuis



Voor ons fotoalbum klik  hierop